Sf. Wigbert (13 august)

Sf. Wigbert a fost preot și tovarăș al Sf. Bonifatie (Winfred), apostolul Germaniei. A devenit stareț la mânăstirea Fritzlar (Trizlar) din Germania.

Acesta s-a născut în Anglia în jurul anului 675. Era cunoscut pentru curăția comportamentului său, râvna pentru mântuirea sufletelor, iubirea fără margini, cunoștințele pătrunzătoare ca și familiaritatea cu Scriptura. Era foarte priceput în a învăța, foarte nevoitor în disciplina monastică și era credincios întru toate.

Sf. Bonifatie l-a chemat din Anglia, astfel încât în 734 Sf. Wigbert a mers în Germania unde a fost numit stareț al mânăstirii Hersfeld din Hesse. Printre ucenicii săi s-a numit și Sf. Sturmi, primul stareț de la Fulda. În jurul anului 737, Bonifatie l-a trimis în Thuringia ca stareț la Ohrdruf, unde a lucrat cu aceleași roade ca și la Hersfeld. Mai târziu, cu binecuvântarea lui Bonifatie, Wigbert s-a întors la Hersfeld spre a-și petrece ultimele zile în liniște și a se pregăti pentru ceasul morții. Deși în vârstă și bolnav, și-a continuat nevoințele până în ultimele clipe ale vieții.

Sfântul a adormit la Hersfeld în jurul anului 746. A fost mai întâi îngropat la Fritzlar într-un mormânt lipsit de strălucire, dar în timpul unei incursiuni a saxonilor, în 774, moaștele sale au fost mutate la Buraburg, iar de aici, în 780, moaștele sale au fost mai departe mutate de către Sf. Lullus la Hersfeld. În anul 850, s-a construit o frumoasă biserică în cinstea lui, dar aceasta a fost distrusă într-un incendiu în 1037. O altă biserică a fost ridicată și închinată lui în 1144 dar aceasta a ars în 1761 într-un incendiu mare, după care moaștele sale au fost pierdute.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Anglia, Fulda, Germania, Man. Fritzlar, Man. Hersfeld, Sf. Bonifatie, Sf. Lullus, Sf. Sturm, Sf. Wigbert și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s