Sf. Altfried, Episcop de Hildesheim (15 august)

            Cel mai probabil Altfried s-a născut în jurul anului 800 dar nu știm când sau unde. Se presupune că a provenit dintr-o familie de nobili saxoni. Asemenea celor mai multe familii saxone, și familia aceasta s-a aliat cu Charlemagne foarte devreme și a primit creștinismul. De aceea se poate presupune că Altfried a crescut în sânul unei familii creștine. De acolo probabil drumul său s-a îndreptat fie spre una din catedralele faimoase fie spre o școală din cadrul unei mânăstiri, singurii susținători ai unei vieți culturale și intelectuale în acea vreme.

            Se poate ca Altfried să fi avut 14 ani când Carol, regele francilor și lombarzilor a murit pe 28 ianuarie 814 la Aachen. Fii și nepoții lui Charlemagne nu au putut menține unitatea imperiului pe care l-au moștenit, astfel încât au rezultate granițe între Germania, Franța, Lorraine și Italia, noi țări. Astfel Altfried, născut și locuind pe partea dreaptă a Rinului, a devenit german.

            Despre primii cincizeci de ani din viața nu știm mai nimic, neexistând documente sau alte înscrisuri despre cum Altfried și-a petrecut copilăria sau tinerețea sau unde a studiat. Documentele despre prima parte au vieții au dispărut într-un incendiu în 946.

            Însă după această perioadă, Altfried apare în numeroase documente, fiind în același timp ambasador, prieten și slujitor al unui rege. Este vorba despre regele Louis al germanilor, nepotul lui Charlemagne. În anii următori, Altfried a devenit unul dintre cei mai influenți și respectați ierarhi din Germania, dar și un important om de stat.

            Prima dată demnă de încredere din viața Sf. Altfried este martie 851. În acea lună a preluat scaunul episcopal din Hildesheim, fiind al patrulea episcop din această dioceză. În 852 a pus piatra de fundație a catedralei. Construcția ei a durat 20 de ani. Altfried a sfințit catedrala pe 1 noiembrie 872.

            O altă mențiune din viața sfântului la fel de credibilă este anul 852. Pe 3 octombrie în acel an, s-a ținut un sinod condus de Arhiep. Rhabanuis de Mainz, sinod la care a participat și Episcopul de Hildesheim, Sf. Altfried

          Locul și detaliile morții sale nu sunt cunoscute. Însă se cunoaște data morții sale. Altfried a trecut la Domnul pe 15 august 874. Aceasta este susținută de o remarcă din Cronica Hildesheim ce spune că „Altfried a plecat din această viață bogat întru zile în sfânta zi a Adormirii Maicii Domnului”. Nu știm unde a murit, dar a fost îngropat la catedrala pe care a construit-o în Essen. Mormântul său există și astăzi acolo, creștinii venerându-l ca pe un sfânt.

          Și-a câștigat renumele de om al păcii și înțelegerii, campion între frații săi benedectini, păzitor al sfintelor canoane și cinstitor al Maicii Domnului. A fost în același timp și un mare ierarh și un mare om de stat. I-a ajutat pe nevoiași și pe cei bătrâni. A construit case pentru cei bolnavi și lipsiți de case. Anii săi de episcopie au fost plini de evlavie, curățenie, har și fapte bune.

Sursa.

Acest articol a fost publicat în Germania, Regele Carol cel Mare, Sf. Altfried și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s