Sf. Grigorie de Utrecht (25 august)

Sfântul Grigorie de Utrecht s-a născut într-o familie nobilă la Utrecht în 700 sau 705. A fost mai întâi educat la Pfalzel.

Atunci când în 722 Sf. Bonifatie a trecut prin Trier în drumul său din Frisia spre Hesse și Thuringia, a stat la mânăstirea din Pfalzel unde era și Grigorie. S-a rânduit chiar atunci ca Grigorie să citească din Scriptură în timpul mesei. Sf. Bonifatie le-a explicat ce înseamnă și care este marea virtute a unei vieți apostolice iar Grigorie a fost inspirat de acest cuvânt să-l urmeze.

Astfel a devenit mai întâi ucenic iar apoi tovarăș al Apostolului Germaniei, însoțindu-l  în toate călătoriile sale misionare. În 738 Sf. Bonifatie a făcut a treia sa călătorie la Roma iar Grigorie l-a însoțit și a adus cu sine înapoi multe bogății pentru biblioteca sa. În 750 Grigorie a devenit stareț al Mânăstirii Sf. Martin din Utrecht. În 744 a trecut la Domnul Sf. Wilrord, primul episcop de Utrecht. Sf. Bonifatie a preluat treburile administrative (deși nu a fost vreodată consacrat ca episcop) și l-a numit administrator pe Sf. Eoban.

Școala mânăstirii, Martinstift, un fel de seminar misionar, a devenit un centru de educație pentru multe neamuri, franci, frizieni, saxoni, bavarezi, șvabi. Chiar și Anglia, renumită la acea vreme pentru școlile sale, și-a trimis acolo învățați. Dintre ucenicii săi, cel mai cunoscut este Sf. Ludger, cunoscut mai târziu ca Episcop de Münster, autorul vieții lui Grigorie, unde îi descrie virtuțile acestuia, disprețul pentru bogății, cumpătarea sa, duhul iertător și faptele de milostenie.

În 754 și-a început ultima călătorie misionară fiind însoțit de Eoban. După aceasta, Papa Ștefan al II-lea i-a poruncit lui Grigorie să aibă grijă de dioceza sa.

Cu trei ani înainte de moartea sa, o paralizie i-a atacat partea dreaptă a trupului, răspândindu-se treptat în întreg trupul său. Când a simțit că s-a apropiat moartea, a poruncit să fie dus în biserică unde a și murit.

Publicitate
Acest articol a fost publicat în Germania, Man. Pfalzel, Man. Sf. Martin, Olanda, Sf. Bonifatie, Sf. Grigorie de Utrecht, Sf. Ludger, Sf. Willebrord și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s