Sf. Verena (1 septembrie)

Nu mult timp după martiriul lui Victor și al lui Ursus, a venit la Solothur o fecioară tebană, rudă a unuia din legionarii (din legiunea tebană, martirizată în întregime pentru credința ei) uciși. Ea își părăsise Egiptul natal și mersese în Italia după ce auzise de măcel, și a mers la Elveția pentru a căuta moaștele rudei sale omorâte. După ce s-a rugat la locul martiriului, a mers la Octodurum, dar localnicii păgâni au silit-o să plece, astfel încât a mers la Solothurn unde mai trăia unul dintre legionarii supraviețuitori. Acolo Verena și-a găsit in loc într-o peșteră și a dus o viață de rugăciune în singurătate.

Sf. Verena avea o prietenă ce era creștină pe ascuns și care îi aducea hrană și avea grijă de toate nevoile sale. Pustnica a început să îi atragă pe localnici și să convertească dintre membrii triburilor almane, aceștia cerându-i să aibă grijă de fiicele lor și să le educe. Astfel încât Sf. Verena a devenit stareța unei mici comunități de monahii.

Însă guvernatorul Hirtacus nu era mulțumit de activitatea sfintei, astfel încât a închis-o. Într-o noapte, Sf. Maurice (liderul legiunii tebane) i-a apărut sfintei Verena în celula sa și a mângăiat-o, încurajând-o să rămână statornică în credința sa. Chiar în aceeași noapte Hirtacus a fost cuprins de o febră violentă, astfel încât doctorii nu îl puteau vindeca. Știind însă faima Verenei, el i-a cerut să se roage pentru ea. Prin rugăciunile ei, s-a vindecat, astfel încât Hirtacus i-a îngăduit să își continue lucrarea.

Marea cinste pe care o avea de la oameni nu a odihnit-o însă pe sfântă. S-a hotărât să părăsească Solothurn și a mers mai întâi la Coblenz, apoi pe o insulă de pe Rin. Aceasta era plină de șerpi dar sfânta i-a alungat pe toți cu rugăciunile sale. Nu a zăbovit nici pe această insulă, mergând la Zurzach. După ce a petrecut un timp acolo lângă o biserică închinată Maicii Domnului, și-a continuat viața în singurătate într-o chilie. Acolo s-a construit o biserică închinată ei, și multe miracole au continuat să se săvârșească prin harul lui Dumnezeu pe care Sf. Verena l-a primit în timpul vieții ei.

Acest articol a fost publicat în Elvetia, Sf. Verena și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Sf. Verena (1 septembrie)

  1. Florin zice:

    Sfanta Verena alunga serpii patimilor din inimile noastre

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s