Sf. Omer (9 septembrie)

           Sfântul Omer (sau Audemar) a provenit dintr-o familie aleasă, fiind născut fie spre sfârșitul secolului al șaselea, fie la începutul secolului al șaptelea, în orașul Guldendal din Elveția. După moartea mamei sale, a intrat împreună cu tatăl său în mânăstirea din Luxeuil din episcopia de Besançon, probabil în jurul anului 615. Sub povățuirea duhovnicească a lui Eustachie, Omer (vezi icoana din stânga unde e înfățișat împreună cu regele Dagobert) a cercetat Scripturile, dobândind o cunoaștere adâncă.

            Când regele Dagobert a cerut numirea unui episcop pentru importantul oraș Thérouanne, capitala vechii regiuni Morini din Austrasia (nordul Franței), Sf. Omer a fost numit și hirotonit ca episcop în 637.

            Deși această regiune Morini primise deja credința creștină  de la sfinții Fuscian și Victorius, iar mai apoi de la Antmund și Adelbert, aproape orice urmă de creștinism dispăruse până în acel moment. Atunci când sfântul Omer și-a preluat atribuțiile de episcop, starețul de la Luxeiul a trimis șapte monahi, dintre care sunt cunoscuți erau Sf. Bertin, Sf. Mummolin și Sf. Ebertran. Sf. Omer a putut astfel trăi bucuria de a vedea credința creștină bine înrădăcinată în acel ținut după o scurtă vreme.

            În jurul anului 654 a întemeiat Mânăstirea Sf. Petru (acum Sf. Bertin) din Sithiu. În curând această nouă mănăstire avea să ”rivalizeze” mai vechea mănăstire Luxeuil prin numărul de monahi educați ca și prin râvna lor. Mai târziu Sf. Omer a ridicat o biserică închinată Maicii Domnului la Sithiu, alături de care a întemeiat o mică mănăstire pe care a dăruit-o monahilor de la Sf. Bertin.

            Sf. Omer a adormit întru Domnul în anul 670.

            Sfinte Părinte Omer, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!

Acest articol a fost publicat în Franta, Germania, Sf. Eustachie din Luxeuil, Sf. Omer și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s